Akilles

Akillestendinopati

Gjentatte belastninger over tid utsetter akillessenen for belastningsskade, og dette kan føre til akillestendinopati. Utøvere og mosjonister som driver med løping, sprint og hopp, er spesielt utsatt.

Akilles 

Akillestendinopati ble tidligere kalt «senebetennelse i akillessenen», men siden det ofte ikke er snakk om noen betennelse, bruker vi i dag i stedet betegnelsen tendinopati. Det kan forenklet forklares som «smertefull sene».
Akillestendinopati oppstår gjerne i perioder der treningsintensiteten eller treningsvolumet trappes opp. Endring av treningsunderlag eller sko kan muligens også spille inn. Ofte er hardt underlag eller mye motbakke en vesentlig faktor.

 

Kroppens sterkeste

Akillessenen er felles for de bakre leggmusklene Gastrocnemius og Soleus, og det er den sterkeste og tykkeste senen i menneskekroppen. All vektbærende tyngde og kraft i frasparket går gjennom denne senen ved gåing eller løping.

 

Symptomer og tegn

Symptomene varierer fra utøver til utøver. Vanligvis kjenner man morgenstivhet, smerte og ømhet i senen under eller etter aktivitet. Symptomene kommer oftest gradvis, men kan oppstå akutt etter en rask økning i treningen. Mange har akillesproblemer i flere måneder eller år. Det er viktig å ikke ignorere smerten, men heller sjekke opp i plagene.

 

Diagnose

Det er flere tilstander som kan ha samme symptombilde som akillestendinopati. Smerter ved trykk med fingeren på enten midtre del av senen eller senefestet er vanlig. Ultralyd eller MR-bilder kan være nyttig for å stille diagnosen.

 

Behandling

Et systematisk treningsprogram er den viktigste behandlingen. Eksentrisk trening (der man trener leggmusklene samtidig som de forlenges), har vist gode resultater for akillestendinopati. Programmet består av øvelser to ganger daglig i en periode, og styres av kiropraktor. I denne perioden må idrettsaktivitet tilpasses smerten. Litt smerte er greit. Trykkbølgebehandling er en effektiv måte å framskynde helingsprosessen på. Du kan lese mer om trykkbølgebehandling her. I tillegg er det viktig å løse på leggmuskulatur, slik at senen blir belastet i mindre grad. En effektiv metode å løse på stiv muskulatur er nålebehandling. 

 

Prognose

Med riktig behandling kan de aller fleste gå tilbake til tidligere aktivitetsnivå og kanskje være enda sterkere enn før da man har systematisk trening leggmuskulaturen over tid.