Bilde av fot som skal illustrere akillsessenebetennelse

Akillessenebetennelse

Når man har vondt under hælen, på baksiden av hælen eller i leggen så er årsaken ofte en irritasjon eller betennelse av akillessenen. Dette kalles også for akillestendinitt.

 

Hva forårsaker akillessenebetennelse?

En betennelse eller irritasjon av akillessenen kommer ofte av uvandt belastning av senen eller uvandt trykk på senen. Når sommerferien starter og du plutselig går på hvert fjell du ser, kan det gi problemer for akillessenen. Muskulaturen tilpasser seg raskere den økte belastningen enn senen. Når leggmuskelen plutselig drar mye mer i senen, kan dette føre til en irritasjon. Senen kan også bli irritert av sko som er trange i hælen, eller flate sko som er flate.

 

 

Hva kan DU gjøre for akillessenebetennelse?

Det første du kan gjøre er å tenke på om det er noe du har gjort den siste tiden som kan være uvandt for kroppen.

 

Riktig skotøy

For å avlaste senen i hverdagen kan du for eksempel kjøpe en sko som har en større drop. Det vil si at skoen er høyere i hælen enn ved tærne. Et billig alternativ kan være å kjøpe en korkhæl som du kan legge inn i skoen, dette vil skape en større drop og avlaste senen. Unngå også fottøy som er stramme rundt hælen, for å redusere friksjonen rundt senen.

 

Tøying

Stram leggmuskulatur er ofte en viktig faktor når det kommer til problemer med akillessenen. For å løse på leggmuskulatur kan du prøve å tøye den ved å presse undersiden av foten mot en vegg. Å løse på muskulaturen ved bruk av en «foam roller» eller rulle er også en effektiv måte å gjøre det på.

 

Øvelser

Eksentriske øvelser – øvelser der du forlenger muskelen når du trener, har vist seg å være det beste alternativet for å styrke sener. Når det kommer til akillessenen kan du for eksempel gå opp på tå, mens du står i en trapp. Så senker du ned igjen hælen til under trappetrinnet du står på. Gjenta dette 15 repetisjoner og gjør det i tre omganger. Så tar du en slik økt til i løpet av dagen.

 

Hva kan din kiropraktor i Austevoll gjøre for deg?

Når det har gått litt tid, og betennelsen har fått satt seg, klarer man ofte ikke å fjerne plagene helt bare ved øvelser og tøying. Som ved andre senerelaterte plager er trykkbølge en effektiv behandlingsform. Trykkbølgebehandlingen gir som regel god effekt etter 5-6 behandlinger. Trykkbølgene skaper mikroskader i vevet og det legges til rette for at kroppen kan bygge opp vev på riktig måte igjen. Trykkbølgebehandling er en lite invasiv behandlingsform, som  kan best sammenlignes med en kraftig og dyptgående massasje. Her kan du lese mer om trykkbølge.

 

I tillegg er det viktig å sjekke at leddene beveger seg som de skal, og at de behandles med leddmanipulerende behandling ved behov. For å få muskulaturen til å fungere optimalt igjen, blir det ofte tatt i bruk nåler eller en annen type for triggerpunktbehandling på stram muskulatur. Når smertene begynner å bli litt bedre og du har prøvd tipsene du har fått, så er det viktig å styrke senen og leggen for å unngå problemer i fremtiden.

 

 

Spørsmål? Ta kontakt med din kiropraktor i Austevoll i dag. Trykk her.