Gravid dame fotografert i svart hvitt i profil

Gravid – bekkenløsning?

Du er gravid. I tillegg til ubehag i kroppen, kvalme og svimmelhet kan graviditet by på plager med bekkenet og strålesmerter i beina. Det skjer store endringer i kroppen på kort tid, belastningen på leddene øker og leddene blir mer bevegelig enn tidligere. Dette fører ofte til smerter i bekkenet, både bake og framme ved symfysen. Ofte blir bekkensmerter under graviditeten betegnet som bekkenløsning. Dette er midlertidig et feilaktig begrep, da det er ingenting som fysisk løsner i bekkenet.


Hva kan du gjøre selv?

I mange tilfeller er problemer med bekkenet også forbundet med stiv muskulatur. Det å tøye på setemuskulatur, beinmuskulatur og prøve å få opp bevegelsen i korsryggen kan hjelpe. Svømming er et fint alternativ til fysisk aktivitet, da det gir en lav belastning på bekkenet. Det er også viktig å avlaste korsryggen. Dette kan man gjøre med puter bak ryggen når man sitter, og med puter mellom beina når man ligger på siden.


Er det trygt å få behandling under graviditeten?

Behandlingen er trygg og blir tilpasset hver enkelt. Din kiropraktor hos Austevoll Kiropraktikk har en behandlingsbenk som er spesialtilpasset gravide. Benken har en del som svinger ned, og gjør det mulig å ligge på magen langt ut i svangerskapet. Det er mange måter å behandle et smertefullt bekken på, og det er ikke et krav at hver pasient skal bli «knekket» på. Man kommer langt med behandling av bløtvev ved massasje, nåler og tøying. I tillegg tar en svært skånsom behandlingsform i bruk klosser som blir lagt under bekkenet for å stabilisere det. Det har en stor nytteverdi å finne ut hva som er problemet og få tips og råd til hva man kan gjøre selv hjemme.


Hva kan du gjøre for å forebygge plager under graviditeten?

Studier har vist at styrketrening og fysisk aktivitet forebygger bekkenleddsplager under graviditeten. Risikofaktorer for å få plager er blant annet overvekt og tidligere graviditeter. Da er det spesielt viktig å styrke bekkenet før neste graviditet.


Har du spørsmål, så ikke nøl med å ta kontakt! Din kiropraktor i Austevoll har mye erfaring med behandling av gravide.

Kontakt Austevoll Kiropraktikk her.