Dame med plantar fascitt

Plantar fascitt

Og hva er det på norsk? Plantar fascitt er på norsk en betennelse av bindevevsplaten under foten. Dette er en tilstand som ofte gir smerter i hælen og kjennetegnes ved at det ofte er smertefullt under foten og i hælen når man tråkker ned på foten. Det er ulike ting som kan trigge tilstanden. For eksempel kan det være du går i nye sko, du går på en lenger tur enn vanlig eller du står mye på hardt gulv.


Hva kan DU gjøre med plantar fascitt?

  • Gå med innesko – dette kan avlaste fascien noe når du er hjemme

  • Bruk sko med god demping – sko som har karbonsåle gir spesielt god demping, men generelt gir joggesko bedre demping enn for eksempel dressko

  • Start dagen med å varme opp/aktivere fascien – sett deg på sengekanten og bruk en tennisball eller triggerpunktball til å rulle fascien før du sette ned foten

  • Jobb med fascien gjennom dagen – ha en ball liggende på kontoret, rull litt gjennom arbeidsdagen.

  • Tøye fascien – Prøv å strekk ut fascien mot en vegg eller i et trappetrinn
  • Aktivere muskulatur – prøv å ta tåhev mens du holder en tennisball mellom hælene. Ta 12-15 stk 3-4 ganger per dag.
 

Hva kan din Kiropraktor i Austevoll gjøre for deg?

Når din kiropraktor etter en grundig undersøkelse slår fast at det dreier seg om plantar fascitt, er i tillegg til øvelser trykkbølge en effektiv behandlingsform. Trykkbølgebehandlingen gir som regel god effekt etter 5-6 behandlinger. Trykkbølgene skaper mikroskader i vevet og det legges til rette for at kroppen kan bygge opp vev på riktig måte igjen. Trykkbølgebehandling er en lite invasiv behandlingsform, som  kan best sammenlignes med en kraftig og dyptgående massasje. Her kan du lese mer om trykkbølge.


I tillegg er det viktig å sjekke at leddene beveger seg som de skal, og at de behandles med leddmanipulerende behandling ved behov. For å få muskulaturen til å fungere optimalt igjen, blir det ofte tatt i bruk nåler eller en annen type for triggerpunktbehandling. Når smertene begynner å bli litt bedre og du har prøvd tipsene du har fått, så er det viktig å styrke foten og leggen for å unngå problemer i fremtiden.


Spørsmål? Ta kontakt med din kiropraktor i Austevoll i dag. Trykk her.