Senebetennelse

Senebetennelse

En senebetennelse er en akutt reaksjon i sene og muskel som resultat av overbelastning eller friksjon. Det er en fysiologisk reaksjon på en overbelastning, og helt naturlig. Når en struktur som f. eks. en sene blir overbelastet så er det kroppens naturlige forsvarsmekanisme å sette igang en inflammasjonsprosess. De første ukene så kan området bli hovent, varmt og smertefullt. 

Skuldersmerter Kiropraktor

Senebetennelse 

Hva er en senebetennelse?

En senebetennelse er en akutt reaksjon i sene og muskel som resultat av overbelastning eller friksjon. Mange sammenlikner en senebetennelse feilaktig med en infeksjon. Ved en infeksjon så har en fremmed bakterie eller liknende angrepet kroppen. Dette må kroppen forsvare seg mot, og i noen tilfeller må man benytte antiboitika for å hjelpe kroppen på vei.

En senebetennelse derimot er en fysiologisk reaksjon på en overbelastning, og helt naturlig. Når en struktur som f. eks. en sene blir overbelastet så er det kroppens naturlige forsvarsmekanisme å sette igang en inflammasjonsprosess. De første ukene så kan området bli hovent, varmt og smertefullt. Denne prosessen er en reparasjonsfase og kroppen er avhengig av denne prosessen for å reparere skaden.

 

Hvorfor gjør senebetennelser vondt?

Smertestimuli kommer fordi betennelsesceller i det skadede området gjør vevet sensitivt for belastning. Dette er ikke celler som kommer inn i vevet som en bakteriell infeksjon, men senevevets egne celler som frigjør kjemikaler som irriterer nervetrådene til å sende impulser om smerte til sentralnervesystemet.

 

Hva med trening?

I en akuttfase av en senebetennelse så er det alltid ro og hvile som gjelder. Om man tar de nødvendige forhåndsregler og beskytter skadestedet tilstrekkelig så er det stor sannsynlighet for at man blir helt frisk igjen etter 2 uker uten behandling verken fra lege eller kiropraktor. Da skal man verken trene eller benytte kroppsdelen som er skadet uvettig på jobb eller på fritid.

Hvis plagene ikke går over etter et par uker og smertene vedvarer så er det stor sjans for at man trenger ytterligere stimulering med behandling for å bli bra. Hos kiropraktor vil du etterhvert bli bedt om å begynne med et eksentrisk treningsopplegg. Dette er en treningsform hvor man kun benytter bremsefasen i treningen. Kiropraktoren din vil kunne veilede deg i dette. Dette er den mest effektive og veldokumenterte behandlingsformen ved kroniske senebetennelser trykkbølgebehandling og dry needling. Du kan lese mer om betennelse i akilles, betennelse i skulder og betennelse i albue