Trykkbølge-
behandling

Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling er en effektiv behandlingsmetode for betennelse i sener og muskler. Trykkbølge egner seg godt for tilstander som achillestendinitt, tennisalbue, skuldebetennelse og plantarfascitt m.m. 

Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling

 

Hva er Trykkbølgebehandling?

Trykkbølgebehandling kan på noen få behandlinger dempe eller fjerne kroniske plager i muskler eller sener. Nyere forskning viser at kroniske smertetilstander ofte er resultat av en mislykket reparasjon fra kroppens side, der for eksempel arrdannelse i vev kan forårsake plager. Siden kroppen ikke selv klarer å bryte ned og reparere ødelagt vev som arrvev.

Under trykkbølgebehandling sendes trykkluft eller trykkbølger gjennom et håndsett mot området som skal behandles.
Disse trykkbølgene skaper mikroskader i vevet og det legges til rette for at kroppen kan bygge opp vev på riktig måte igjen. Erfaring viser at 4 av 5 pasienter blir smertefrie og/eller funksjonsfriske etter trykkbølgebehandling.

 

Hvordan foregår behandlingen?

Behandlinger tar ca. 15 minutter og gjennomføres av en av våre erfarne behandlere hos Austevoll Kiropraktikk.

Første gang undersøkes pasienten grundig før man gjennomfører den første behandlingen gjerne med Ultralyddiagnostikk. En behandlingsserie av trykkbølgebehandling består vanligvis av 5-6 behandlinger.
En effektiv behandling, ved tilstander som musearm, tennisalbue, akillessmerter, kalkskulder eller jumpers knee, hælsmerter.

 • En effektiv og godt dokumentert behandling
 • Kan erstatte kirurgi eller bruk av kortisoninjeksjoner. Ingen alvorlige bivirkninger
 • 3 – 5 behandlinger er ofte nok

 

Hva slags effekt har trykkbølgebehandling?

Trykkbølgebehandling kan best sammenlignes med en kraftig og dyptgående massasje. Trykkbølgene som sendes inn i vevet gir oftest en umiddelbar opplevelse av smertelindring. I tilfeller med kroniske lidelser stopper ofte kroppens reparasjonsprosess opp. Bølgene vil da kunne stimulere kroppens reparasjonene slik at tilhelingsprosessen kommer i gang igjen. Skadet vev brytes ned slik at kroppen kan danne nye og funksjonelle senefibre som erstatter de gamle skadede. I tillegg fører trykkbølgene til at nervesystemet mottar kraftige impulser fra smerteområdet, slik at nervesystemet “glemmer” de gamle smertesignalene fra vevet. På denne måten vil nervesystemet «omprogrammeres» slik at smertefibrene i skadestedet ikke lenger gir smerteimpulser ved belastning.

En luftkompressor danner mekaniske trykkbølger gjennom en applikator (pistol). Trykkbølgebehandling komprimerer/trykker sammen vevet den passerer ved et trykk som på forhånd er stilt inn på maskinen. Mellom trykkbølgene blir det et negativt trykk, noe som gjør at vevet blir dekomprimert/øker i volum.

Apparatet kan skape 1-20 bølger i sekundet, alt etter hva som er mest hensiktsmessig. Endringene i trykk mellom hver bølgetopp og bølgebunn skaper svigninger i det kronisk betente vevet, og det oppstår mikroskader i vevet. Mikroskadene som trykkbølgebehandling skaper fører til en kontrollert akutt betennelse, som blant annet fremskynder reparasjonsprosessen av det kronisk betente smertevevet.

 

Hvordan gis trykkbølgebehandling?

Trykkbølgeapparatet har et applikatorhode som blir holdt over det smertefulle stedet. Vanligvis vil 1000-2000 trykkbølger bli overført til senen og dette tar ca 5 min. Det finnes ingen bi-virkninger ved behandling med trykkbølger, bortsett fra noe lokalt ubehag under behandlingen. Etter behandlingsserien får pasienten et treningsopplegg med fokus på eksentriske treningsøvelser for at seneapparatet skal bli så sterkt som mulig. Da står du godt rustet til å takle både belastninger i arbeids- og treningsituasjon.

I utgangspunktet vil denne behandlingsformen kunne hjelpe ved smerter og skader i sener, ligamenter, muskel og ledd i hele kroppen. Dette er tilstandene som vanligvis behandles med trykkbølge:

 • Plantarfascitt
 • Tennisalbue
 • Tendinopati i skulderen
 • Hælspore
 • Akillestendinitt
 • Beinhinnebetennelse
 • Hoftesmerter
 • Løpekne
 • Hoppekne
 • Slatters
 • Golfalbue